Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście złośliwy?
W pewnych momentach skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Czemu? Ponieważ na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Sporo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Istotnie, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne również są wrogie dla alergików. Dlatego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, jaki zaleca różnorodne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dyscyplinie odchudzania, bowiem nie pragną się potwierdzać że mają dowolny kłopot. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że ekspresowo uzyskamy ładną i szczupłą postawę. Tymczasem prawda bywa zupełnie inna i nierzadko nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje albo po prostu nie mamy siły na to, żeby wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiej przyczyny? Albowiem organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że właściwa ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał oraz zaczyna się chronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. o glutenie Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, przede wszystkim, jeżeli nieoczekiwanie zjemy nadmiernie niemało. To bazowy błąd odchudzających się, prawidłowiej więc rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik